Wednesday, May 10, 2017

IRCTC E-Wheelchair Booking

Online Booking Of E-Wheelchair For Sick And Needy Passengers


IRCTC has started the facility of booking E-Wheelchair online for sick, old, handicapped and needy passengers who have RAC/ confirmed or waitlisted train tickets. This facility is presently available at selected stations. Please note that there is no charge for E-Wheelchair.

Q1. What is E-Wheelchair Service?
Ans. E-Wheelchair service would facilitate Rail passengers at Nominated Railway Stations in booking wheelchair for sick/ old/ handicapped/ needy passengers.

Q2. Where is E-Wheelchair Service available?
Ans. See  the Table given below to check List of Stations currently available for E-Wheelchair.

Q3. How many hours/ days before Passengers can book E-Wheelchair?
Ans. See  the Table given below to check Advance Reservation Period (ARP) for online booking of E-Wheelchair.

Q4. What is the charges of E-Wheelchair?
Ans. The wheelchair is provided free of charge, depending on the availability on first come first service with booking voucher.

Q5. Who can book/avail E-Wheelchair?
Ans. Any passenger having valid confirmed/ RAC/ Partial WL reservation ticket may book the wheelchair through website.

Q6. Where passenger can collect Wheelchair?
Ans. See  the Table given below to check collection center of E-Wheelchair.

Q7. What are the rules for Cancellation of E-Wheelchair?
Ans. No cancellation charges applicable on E-Wheelchair.Passenger may cancel the confirmed wheelchair booking online. Any amendment made is subject to cancellation of previous booking.

Q8. What are the other facilities available with E-Wheelchair?
Ans. No other facility is associated with E-Wheelchair.

TABLE

S.NO
Station Name
Station Code
Advance Booking Time (Upto Hrs.)
Collection Center
1
AGRA CANTT AGC 4 TFC at Agra Cantt
2
AHMEDABAD JN ADI 6 TFC at ADI Concourse Hall
3
AJMER JN AII 4 Jan Ahar, AII
4
BANGALORE CITY JN SBC 72 TFC at Bangalore
5
BHUSAVAL JN BSL 6 Cell Kitchen at PF NO. 3
6
HOWRAH JN HWH 6 Platform No 10/ TFC
7
INDORE JN INDB 6 TFC at PF MO.1
8
JAIPUR JN JP 4 Jan Ahar, Jaipur
9
JHANSI JN JHS 4 Refershment Room, Jhansi
10
KANPUR CENTRAL JN CNB 4 Refershment Room, Kanpur
11
LUCKNOW JN LKO 4 Refershment Room, Lucknow
12
LUCKNOW NE LJN 4 Refershment Room, LJN
13
MATA VAISHNO DEVI KATRA SVDK 4 IRCTC Guest house, Katra
14
MUMBAI CENTRAL BCT 6 TFC at BCT Concourse Hall
15
MUMBAI CST CSTM 6 TFC at between PF NO. 7 – 8
16
NAGPUR JN NGP 6 Food Plaza at PF NO.1
17
NEW DELHI NDLS 4 TFC at PF NO.16
18
PATHANKOT CANTT PTKC 4 Jan Ahar, PTKC
19
PUNE JN PUNE 6 IRCTC Food Plaza at PF NO.1
20
SECUNDERABAD JN SC 24 TFC at Secunderabad
21
VADODARA JN BRC 6 Food Plaza at PF No.1
22
VARANASI JN BSB 4 Jan Ahar, Varanasi
23
VIJAYAWADA JN BZA 24 TFC at Vijayawada

  • Please visit www.irctctourism.com
  • Click on “MORE” and choose “E-WHEELCHAIR”.
  • Enter Your PNR No. & click on “Search”
  • Enter required details,then click on “Book”
  • You will get the complete booking details.Click on “Print Voucher” for Voucher.

Procedure to cancel E-Wheelchair booking

  • For cancellation, please visit www.irctctourism.com
  • Click on “MORE” and Select “E-WHEELCHAIR”, Then click on “Booked Tickets”.
  • Enter your Email id and Mobile no. which you have used at the time of booking and click on “Go”. You will get OTP on same mobile no. for Cancellation.
  • Select your ticket from”List of Booking” which is to be cancelled and click on the “Cancel ticket” option.
  • Select No. of Wheelchair to Cancel, Enter OTP which you have received on mobile & Email ID, then click on Cancel.
  • It will show complete Cancellation status details.
IRCTC LOGIN and Indian Railways Additional Resources:

Source: www.irctctourism.com

IRCTC LOGIN
Charbagh Railway Station, Lucknow

1 comment: